5 ogórków zielonych gruntowych
2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 cebula biała cukrowa
sól
pieprz
Sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 zmiażdżony ząbek czosnku
Ogórki umyć, obrać , przekroić wzdłuż, pokroić w półplasterki, przełożyć do salaterki.
Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę,
oraz posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać,
Schłodzić 15 min w lodówce
czosnek obrać , zmiażdżyć , lub drobno posiekać, dodać oliwę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
Schłodzoną sałatkę lekko posolić, posypać pieprzem, polać sosem,
delikatnie wymieszać, natychmiast podawać.
dodane na fotoforum:
rades 2011-11-11
to coś dla mojej córci jest na etapie diet a i ja z chęcią skosztuję,pysznie wygląda