CIASTO
jajka 4 szt
mąka 5 kopiastych łyżek
cukier waniliowy 1/2
cukier 5 łyżek
sok z cytryny
NADZIENIE
gruszki lekko miękkie 5 szt
galaretki agrestowe 2 szt
DO FORMY
margaryna
Jajka rozbić do naczynia, roztrzepać mikserem, widełkami do piany, dodać cukier i dalej ubijać na gładka masę, pod koniec, dodać mąkę i sok z cytryny.
Blaszkę wysmarować lekko margaryną Kasią, posypać bułką tartą, wylać ciasto do foremki, piec w 180 °C około 20-25 min.
Upieczone ciasto wystudzić, gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, do garnka nalać 1/2 litra gotującej wody, wsypać 2 czubate łyżki cukru, nadziewać gruszki na widelec, maczać w osłodzonej wodzie, układać na ciasto.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gotującej wody, wystudzić (najlepiej wstawiając naczynie do zimnej wody), gdy galaretka zacznie tężeć polewać łyżką na ciasto, wstawić do lodówki na 1, 5 godz.
Smacznego.
dodane na fotoforum: