fasola (sucha) 30 dkg
boczek wędzony parzony 30 dkg
grzyby kurki 3/4 szklanki
woda 2,5 litra
ziemniaki 7 szt
seler 1/4 szt
pietruszka 1 szt
marchew 1 szt duża
vegeta 1 czubata łyżka
por 1/2 szt
sól
majeranek
pieprz
czosnek 2 ząbki
koperek zielony posiekany
mąka ewentualnie 2 łyżki
woda 1/2 szklanki
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchew, pietruszkę, selera, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w piórka, pora w talarki, wszystko wrzucić do garnka, zalać 2,5 lit wody, zagotować.
Dodać pokrojony w kostkę boczek, przyprawę, grzybki kurki, majeranek, listek laurowy, sól, wszystko gotować
do miękkości.
Gdy zupa jest gotowa, rozrobić 2 łyżki mąki w 1/2 szklanki zimnej wody, zaprawić zupę i zagotować, posypać posiekanym koperkiem.
dodane na fotoforum:
maxmen 2011-11-12
Uwielbiam zupy... :)))