1,30 kg chudej wieprzowej łopatki
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 listek laurowy
1 por
4 pieczarki
4 cebule
7 ziemniaków
1 puszka kukurydzy (ok. 300-400g)
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
2 litry wody
sól
pieprz
ostra papryka
majeranek
1 czubata łyżka mąki
1 łyżka masła roślinnego
Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Dodać pokrojoną w talarki cebulę i pieczarki. Przesmażyć wszystko 10 min na patelni, na maśle roślinnym. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, listek laurowy, pora, startą pietruszkę i selera. Smażyć jeszcze 5 min.
Przełożyć do dużego garnka, zalać 2 litrami wody, gotować do miękkości.
Gdy wszystko będzie miękkie, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek. Do miękkich ziemniaków dodać odsączoną kukurydzę, koncentrat pomoidorowy oraz pozostałe przyprawy, gotować jeszcze 7 min.
Po tym czasie mąkę rozrobić z zimną wodą, zaprawić zupę i gotować jeszcze 2 min. Zupa ma być pikantna, doprawić wg własnego smaku.
Smacznego.
dodane na fotoforum: