Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Dodatki:
dżem o dowolnym smaku(ja dałam z czarnej porzeczki)
1 litr śmietany 30%
czubata łyżka cukru pudru
wiórki kokosowe
2 zagęstniki fix
Polewa kakaowa
Zimne jajka rozbić,z białek ubić sztywną pianę z odrobiną soli,następnie dodać cukier wymieszany z wanilią,potem żółtka,na końcu mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia,piec w 180st C około 40 min.
Upieczony i wystudzony biszkopt,przekroić na pół,posmarować dżemem, na to wyłożyć część bitej śmietany,ubitej z cukrem pudrem(ubijamy zimną śmietanę)na koniec dodać zagęstniki fiksy
Następnie przykrywamy drugą połową ciasta,polewamy polewą ,na parę minut wstawiamy do lodówki do aż zastygnie.
Gdy polewa zastygnie, wykładamy resztę śmietany delikatnie smarujemy po cieście, posypujemy wiórkami kokosowymi,i chłodzimy w lodówce.
Smacznego.
dodane na fotoforum: