40 dkg chudej łopatki
30 dkg kiełbasy toruńskiej lub innej
40 dkg suchej drobnej fasoli
1 duża cebula
1 łyżka oleju
2 duże marchewki
1/4 główki młodej kapusty
5 ziemniaków
2 ząbki młodego czosnku
5 pomidorów
1/2 szklanki soku pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kucharka lub ziarenek smaku
majeranek
ewentualnie sól
Fasolę umyć, zalać wodą(wody ma być drugie tyle co fasoli)zagotować,przykryć i odstawić na bok,na 20 min.
Mięso pokroić na kawałki,obsmażyć razem z cebulą,kiełbasą, pokrojoną marchewką,na patelni.
Wlać do fasoli,dodać przyprawę,gotować aż fasolka będzie prawie miękka.
Po tym czasie dodać,cienko pokrojoną kapustę, ziemniaki,gotować wszystko 10 min.
Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek,przyprawy,sparzone obrane i pokrojone pomidory,sok pomidorowy,gotować bez przykrycia jeszcze 10 min(Danie ma być w miarę gęste)
Doprawić jeszcze wg własnego smaku,potrawa ma być ostra.
Smacznego
Polecam danko jest bardzo smaczne i syte.
dodane na fotoforum: