1 kg mięsa wieprzowego od szynki
2 duże cebule
1 duża papryka
1/4 główki włoskiej kapusty
sól
pieprz ziołowy
majeranek
1 łyżka ulubionej przyprawy do mięs(dałam delikat)
1 zabek czosnku
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
papryka mielona słodka 1/2 łyżeczki
papryka mielona ostra 1/4 łyżeczki
5 ziaren pieprzu
2 łyżki mąki
Mięso umyć osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w kawałki,wrzućić do rondla,zalać wodą (wody ma być tyle, żeby mięsko było przykryte)
Zagotować zszumować,dodać pokrojoną surową cebulę,listek,ziele,pieprz w ziarnach,papryka w proszku,zmiażdżony czosnek,przyprawę,dusić 30 min na małym ogniu.Kapustę pokroić w kawałki.przelać wrzątkiem na sitku,dodać do mięsa.
Paprykę umyć,oczyścić z nasienia,pokroić w grubsze kawałki,dodać do mięsa,dusić wszystko do miękkości,pod koniec dodać roztarty majeranek.
Gdy mięso jest miękkie,rozrobić mąkę z kilkoma łyżkami wody,tak żeby nie było grudek,wlać do mięsa,gotować na małym ogniu,5 min,mieszając.
Smacznego.
dodane na fotoforum: