Ciasto
• 2,5 kg ziemniaków
• 8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
• 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
Farsz
• 1 kg łopatki wieprzowej
• pieprz ziołowy
• sól
• majeranek
• cebula
Dodatkowo
• boczek lub skwarki do polania
• 1 cebulka mała
• włoszczyzna do mięsa
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko żeby odciekły, soku nie wylewać.
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, lekko posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko,wyrobić farsz.
Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.
Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.
Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.
Smacznego.
Uwaga:
druga wersja kartaczy,mięso mielimy jak na kotlety,doprawiamy,nadziewamy kartacze.
dodane na fotoforum: