Ciasto czereśniowe delikatne

Ciasto czereśniowe delikatne

6 jajek
szczypta soli
6 łyżek gotowanej wrzącej wody
1 szkl cukru
1 cytryna
15 dag mąki zwykłej
15 dag mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg wydrylowanych czereśni

Kruszonka
1 szkl mąki
1/2 cukru waniliowego (8g)
3 czubate łyżki cukru
10 dag masła
1 czubata łyżeczka cynamonu

*1 szkl = 200 ml

Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę z odrobinką soli i 1/2 szklanki cukru.
Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru, dodać gotowaną gorącą wodę, otartą skórkę cytryny (sparzonej wrzątkiem) i dalej ucierać, aż się cukier rozpuści, następnie dodać, wyciśnięty sok z otartej cytryny.
Ubitą pianę delikatnie wymieszać z żółtkami, wsypać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie połączyć.

Kruszonka:
Do 1 szklanki mąki dodać cukier, cynamon, masło, cukier waniliowy. Wszystko rozdrobnić palcami. Blaszkę o wymiarach 41x31cm posmarować cieniutko masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (można uźyż mniejszej blaszki, wówczas ciasto będzie wyższe). Wyłożyć ciasto na blaszkę, na wierzch poukładać wydrylowane czereśnie, posypać kruszonką. Piec 35-40 min w 180-190 st.C

dodane na fotoforum: