Ciasto drożdżowe debiutanckie

Ciasto drożdżowe debiutanckie

♥ 1/2 kg mąki
♥ 7 dkg drożdży
♥ 250 ml mleka
♥ 4 żółtka
♥ 10 dkg cukru
♥ 1/4 kostki margaryny kasi
♥ 25 ml oleju
♥ 3 łyżki rodzynek
♥ 1/2 łyżeczki soli
♥ 1 jajko (do posmarowania ciasta)
♥ cukier waniliowy
♥ otarta skórka z cytryny
♥ tłuszcz do posmarowania formy
kruszonka
♥100g mąki+60g rozpuszczonej margaryny Kasi chłodnej+60g cukru+1/2 opakowania cukru waniliowego.(wszystkie składniki razem mieszamy)i rozdrabniamy rękoma i mamy kruszonkę.

Przesianą mąkę wsypać do miski,roztopić margarynę żeby była letnia,dodać do niej olej.Przygotować rozczyn -drożdze rozetrzeć z łyżką cukru,łyżką mąki i ciepłym mlekiem,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy rozczyn nam rośnie ucieramy żółtka z resztą cukru.Do mąki należy dodać wyrośniety rozczyn,utarte żółtka z cukrem,cukier waniliowy,sól i otartą skórkę z cytryny.Wszystko dokładnie wyrobić reką,pod koniec wyrabiania wlać roztopioną chłodną margarynę, wymieszaną z olejem i dodać obtoczone w mące,rodzynki.Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie nam odchodzić od ręki.Formujemy kulę,lekko obsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Gdy ciasto wyrośnie, przerabiamy jeszcze raz.
Foremkę wykladamy papierem do pieczenia,obsypujemy lekko mąką i smarujemy rozmąconym jajkiem,posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika leciutko nagrzanego.Pieczemy na małym ogniu ,gdy ciasto wyrośnie podkęcamy na 200°C i pieczemy aż się zrumieni.Sprawdzić patyczkiem jeżeli patyczek jest suchy,ciacho jest upieczone.Smacznego.

dodane na fotoforum:

jagoda8

jagoda8 2011-11-14

Piekę drożdżówkę bo lubimy.
Ta jest pięknie wyrośnięta.

magdabo

magdabo 2011-11-14

to widzę , że debiut się udał ...

tesia52

tesia52 2011-11-14

Pyszna:)

dodaj komentarz

kolejne >