• 1 kg sera twarogowego tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 5 jajek (osobno żółtka i białka)
• 6 cytryn (do otarcia skórki, bez białego albedo - jest gorzkie) + sok z jednej(cytryny powinny być wyszorowane i wytarte)
• 1/2 kostki miękkiego masła
• 1 ¼ szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
Żółtka utrzeć z cukrem do białości(widełkami do piany)Dodać miękkie masło i resztę składników,bez białek,dokładnie ucierać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,delikatnie wmieszać i dodać do masy serowej.
Masę serową wylać do tortownicy o średnicy 23 cm. Piec około 50 minut - do 1 godziny w temperaturze 180ºC ( aż patyczek będzie suchy).
Smacznego.
Przepis pochodzi z przepisów Dorotus76
dodane na fotoforum: