8 jajek
• 8 dużych plastrów szynki
• 1 litr bulionu drobiowego
• 8 czubatych łyżeczek żelatyny
• 1 płaska łyżeczka kucharka lub ziarenek smaku
• 1 łyżeczka cukru
• pieprz mielony
• sok z cytryny
• mała puszka kukurydzy
• mała puszka groszku
• kawałek pomidora
• koperek lub natka
• majonez do dekoracji
•sól
Ugotować jajka na twardo,obrać,każde jajko ściąć z jednej strony.
Na dno małych filiżanek,wrzucić po trochu groszku i kukurydzy(groszek i kukurydzę przepłukać na sitku ,przegotowaną chłodną wodą)prze,jajko owinąć szynką i postawić w filiżance,naciąć na wierzchu i wsadzić kawałeczek pomidora.,posypać jeszcze groszkiem i kukurydzą udekorować świeżym koperkiem lub natką.
Zalać zimną żelatyną wykonaną w następujący sposób.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie żeby spęczniała(wody ma być drugie tyle co żelatyny)
Bulion zagotować,dodać napęczniałą żelatynę ,cukier i dokładnie rozpuscić.
Przelać przez siteczko,doprawić sokiem z cytryny,pieprzem i ewentualnie solą.
Zimną żelatyną zalać jajka,odstawić do zastygnięcia,udekorować majonezem.
Polecam,bardzo smaczna przekąska .
Smacznego.
dodane na fotoforum: