• 60 dkg schabu karkowego
• 60 dkg łopatki wieprzowej
• 3 duże jajka
• 2 cebule średnie
• 3/4 szklanki bułki tartej(jeżeli mięso jest bardzo chude wystarczy 1/2 szklanki)
• sól
•1/2 szklanki wody
• pieprz ziołowy lub prawdziwy
• ząbek czosnku jeżeli lubimy(ja wolę z samą cebulą)
• tłuszcz do smażenia
Mięso zmielić razem z cebulą,dodać bułkę tartą,sól,sporo pieprzu,jajka,wodę,porządnie wyrobić.
Formować kotlety dowolnej wielkości,maczając ręce w wodzie.(Nie panierować! )
Smażyć na patelni na tłuszczu,na obie strony.
Następnie przełożyć kotlety do rondla,wlać tłuszcz z patelni,wlać 1/4 szklanki wody ,szybko przykryć i parować na malutkim ogniu 15 min.
Jeżeli lubimy kotlety chrupiące,tylko dokładnie smażymy,przewracając kilka razy na obie strony.
Smacznego
Kotlety są wyśmienite, soczyste i bardzo smaczne,specjalnie babcia nie panieruje,wtedy bułka sie nie pali na patelni,Polecam kotleciki mojej babci.
dodane na fotoforum:
mlord 2011-11-16
Babcia zawsze ma rację
kot54 2011-11-16
pyszności.....
zuza99 2015-10-24
Ooo znow sie czegos nauczylam od Ciebie .Nie bede panierowac od dzis .............