1 duże udko z kurczaka lub kilka skrzydełek
włoszczyzna(kawałek selera,marchewka,pietruszka,por,gałązka maggi)
listek laurowy
14 czerwonych dojrzałych pomidorów
1 łyżka masła
1 łyżka kucharka lub vegety( lub tylko sól)
2 litry wody
1 śmietana do zup 18% 200g(gęsta)
czubata łyżeczka cukru
Dodatkowo
1 dowolny makaron lub ryż.
Natka lub koperek
Mięso wymoczyć umyć,zalać 2 litrami zimej wody ,dodać listek laurowy,włoszczyznę, 2 łyżki vegety lub kucharka i ugotować wywar.
Pomidory umyć, pokroić,dodać 1 łyżkę masła ,plaską łyżeczkę soli,łyżeczkę cukru
dusić około 20-30 min.
Uduszone pomidory, przetrzeć przez sitko, dodać do przecedzonego wywaru,pogotować wszystko,okolo 8 min.
Śmietanę wlać do kubeczka,dobrze rozmieszać ,wlać gorącej zupy,dokładnie wymieszać,wlać do garnka.
Podawać z makaronem,ryżem lub wg uznania.
Zupa jest wyśmienita,wg starego przepisu rodzinnego,ugotowałam ją sama pierwszy raz,ale wyszła wyśmienita,pachnie cudownie i cudownie smakuje,polecam ją początkujacym kucharkom:)
Smacznego.
dodane na fotoforum:
zuza59 2011-11-16
Pychota.