1/2 kg pręgi wołowej lub wołowiny bez kości
1/2 kg pieczarek
3 cebule
2 marchewki
sól, pieprz, papryka mielona, ostra lub łagodna
majeranek
ziele angielskie
1 łyżeczka czubata przyprawy do mięs
20 dkg kaszy jęczmiennej wiejskiej
1/2 litra wody
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka masła roślinnego
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w drobne kawałki.
Podsmażyć chwilę na maśle roślinnym, dodać pokrojoną cebule, marchewkę i pieczarki, lekko posolić.
Dusić aż pieczarki puszczą wodę, dodać resztę przypraw, wlać wodę , dusić aż wszystko będzie miękkie.
Wsypać kaszę, wymieszać, dusić na bardzo małym ogniu, aż kasza wypije sos.
Doprawić do smaku i dodać koperek, wymieszać, wyłączyć i odstawić na kilka minut.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
piwolub 2011-11-17
Fantastyczny przepis ! Lubię takie żarełko na zimę szczególnie. Moim faworytem od zawsze jest kasza gryczana. Uwielbiam po prostu :) Wstawiaj swoje przepisy. Robi się coraz ciekawiej i smaczniej.
Pozdrawiam !
Marek
kirena 2012-01-29
Ale masz świetną galerię.Zaznaczyłam sobie różne przepisy.Będę wprowadzać w swojej kuchni innowacje i dogadzać mojemu wnusiowi;))))