1 duży brokuł (ok. 300g)
30 dag makaronu, kształt dowolny
30 dag pokrojonej wędliny (dowolnej, np. szynki, parówek, kiełbasy)
4 jajka
1 łyżka oleju
2 cebule
1 średni por
200 g gęstej kwaśnej śmietany 12% (lub nieco więcej)
15 dag sera żółtego
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zahartowac i odcedzić.
Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min i odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę, pora w talarki. Podsmażać 5 min. Następnie dodać pokrojoną wędlinę i pokrojony drobno czosnek. Wszystko smażyć jeszcze 5 min. Makaron przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę z wędliną, 2 jajka, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.
Na końcu dodać brokuły i delikatnie wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko olejem i wysypanego tartą bułką. Wszystko dokładnie uklepać łyżką. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z śmietaną i pozostałymi jajkami. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wierzch zapiekanki i dokładnie rozsmarować cienka warstwą.
Piec w 190 st C około 40 min.
Smacznego.
dodane na fotoforum: