1 kg ryby słodkowodnej (np. szczupak)
1,5 litra wody
1 czubata łyżeczka przyprawy do ryb
1 por
1/4 selera
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
przyprawy (2 liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz)
sok z cytryny do smaku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%
posiekana natka pietruszki
Warzywa obrać, pokroić na grubsze części, zalać wodą, dodać sól, ziele angielskie i liście laurowe, gotować 15 min. Następnie dodać umytą i podzieloną na kawałki rybę, przyprawę do ryby, gotować na bardzo małym ogniu 25 min.
Wszystko przecedzić przez gęste sitko. Czysty bulion rybny wstawić na palnik na mały ogień, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, wlać trochę buliony, roztrzepać rózgą, żeby nie było grudek, wlać do bulionu, wymieszać i chwilkę gotować.
Ugotowaną marchewkę pokroić w kawałki, selera w drobną kostkę, wszystko dodać do zupy, zaprawić słodką śmietanką.
Rybę obrać z ości, rozdrobnić, dodać do zupy, na końcu dodać posiekaną natkę z pietruszki.
Smacznego.
dodane na fotoforum: