Płaty śledziowe matiasy 5 szt
rodzynki irańskie 10 dkg
śliwki suszone kalifornijskie 20 szt
cebula 1 duża szt
sok z cytryny
olej kujawski
ewentualnie sól
pieprz cytrynowy
1/2 łyżeczki cukru
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 1,5 godziny,zmieniając wodę 3 razy,odsączyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem.Pokroić na kawałki ,skropić sokiem z cytryny,cebulę pokroić drobno,sparzyć na sitku wrzącą wodą , wystudzić.Śliwki kalifornijskie i rodzynki zalać wrzącą wodą,zostawić na 5 min,odsączyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem,śliwki drobno pokroić.Układać warstwami w szklanym naczyniu, cebulę,kawałki śledzi,rodzynki i śliwki.Cukier rozpuścić w 1 łyżce soku z cytryny,dodać olej dokładnie wymieszać,zalać śledzie olejem,posypać pieprzem,koniecznie cytrynowym,odstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
lidia49 2011-11-18
Ale pyszne jedzonka od samego rana...Można podglądnąć i samemu też przyrządzić...Miłego dnia życzę...
jagoda8 2011-11-18
Miłego dzionka życzę.
Piękne zdjęcie.
Już nie długo święta i dekoracja,no i jakieś świąteczne danie.
Pozdrawiam.
kot54 2011-11-18
Smaczne śledziki.....Pozdrawiam :)
bogna1 2011-11-18
Podoba mi się przepis ,, dla Ciebie miłego ciepłego dnia ::)
ami50 2011-11-18
SUPER POMYSL I ZARAZEM SMACZNY BEDZIE,POZDRAWIM
piwolub 2011-11-18
Poezja te śledziki ! Dzisiaj je sobie zrobię :)
Dzięki za przepis.
rabinia 2011-11-18
Jejku nie nadązam za twoimi przysmakami ,,,,super galeria super przepisy ,POZDRAWIAM SERDECZNIE
damcio 2011-11-18
dziękuję za odwiedzinki i pozdrawiam serdecznie:)
Extra fajna galeria
violinka 2011-11-18
mniammmmmm napewno spróbuję pozdrowienia weekendowe