1 kg mintaja lub innej ryby bez ości
4 duże pieczarki
2 ogórki kwaszone
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duża marchew
1/4 selera
1 mały por
1 pietruszka
1 łyżka przyprawy do ryb
pieprz cytrynowy
1 łyżka masła roślinnego
olej do smażenia
mąka
Mintaja rozmrozić,wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem,posypać solą,pieprzem cytrynowym,obtoczyć w mące.
Olej rozgrzać na patelni,usmażyć na złoty kolor na małym ogniu.
Warzywa obrać ,marchew,pietruszkę,pieczarki i selera zetrzeć na tarce na grubych oczkach,ogórka też obrać i zetrzeć.
Por pokroić drobno razem z cebulą,zeszklić na maśle roślinnym,dodać pozostałe warzywa,dusić około 20 min na małym ogniu.
Do miękkich warzyw dodać koncentrat,sól,pieprz i odrobinę przyprawy do ryb,przykryć i dusić jeszcze chwilę aż rozprowadzi się koncentrat.
Rybę poukładać na półmisku lub talerzu,na wierzch ułożyć uduszone warzywa.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
maxmen 2011-11-18
Hahaha... "Ryba po grecku"...???
Raczej "Ryba po polsku"... Grecy nie znają takiej potrawy...:)))
Ale bardzo lubię taką Rybę w warzywach po polsku... :)
anulkaz 2011-11-18
maxmen, ale ta ryba tak się nazywa i nie ja taka nazwę wymyśliłam :)Istnieje odkąd tylko pamiętam.
maxmen 2011-11-18
Wiem, wiem... ona tak się nazywa... :)))
Hahaha... Grek i Polak dwa bratanki... :)
ewka67 2011-11-18
Ja robię ,ale tylko na Boże Narodzenie....: