Składniki
6 płatów mintaja
mąka do panierki
olej do smażenia
1 puszka
pomidorów bez skórki
1 opakowanie mrożonej włoszczyzny krojonej w paseczki
1 cebula
sól
pieprz
suszony tymianek
1/2 szt melona miodowego
1 cytryna
dekoracja wg uznania.
Mintaja rozmrozić, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem, przekroić na pół.
Posolić, posypać pieprzem, panierując w mące, usmażyć na złoty kolor na oleju.
Do rondla wlać 3 łyżki oleju lub oliwy, dodać pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić.
Do cebuli dodać pokrojoną w paseczki mrożoną włoszczyznę. podsmażać około 10 min.
Po tym czasie
dodać zmiksowane blenderem pomidory z puszki,
dusić 5 min
Doprawić solą , pieprzem i tymiankiem, oraz sokiem z1/2 cytyryny.
Melona obrać zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych
oczkach , dodać na końcu do warzyw.
Wszystko wymieszać i dusić jeszcze około 3 min.
Usmażonego mintaja ułożyć na półmisku , polać warzywami i udekorować.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
babka50 2011-11-18
Ja naprawde schudne dobrych kilka kilogramow patrzac na Twoja galerie wirtualnie jestem najedzona na maxa ........... super !!!!
kot54 2011-11-18
ciekawy przepis....