500 gram makaronu spaghetti
15 dkg wędzonego chudego boczku
1 duży ząbek czosnku
1 czubata łyżka serka mascarpone
4 żółtka
200 gram śmietany
1 łyżka oliwy z oliwek
10 dkg sera parmezan
10 dkg sera żółtego
bazylia suszona 1/4 łyżeczki
Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie al dente,boczek pokroić,podsmażyć,pod koniec dodać posiekany drobniutko czosnek i minutę zeszklić.
Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
Starty ser wymieszać ze śmietaną roztrzepanymi żółtkami i bazylią,dokładnie wymieszać.
Wlać wszystko do boczku ,mieszając(uwaga nie może się zagotować,bo się zwarzyć)tylko podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż ser się rozpuści.
Wrzucić spaghetti do sosu wymieszać żeby się wszystko okleiło sosem.
Smacznego.:)
dodane na fotoforum: