3 duże gruszki
2 czubate łyżki cukru
kilka goździków
½ cukru waniliowego
bita śmietana lub serek waniliowy
kilka łyżeczek miodu płynnego(dałam akacjowy)
kilka kropel cytryny
czekolada w proszku do posypania
Gruszki obrać,przekroić na połówki,wydrążyć gniazda nasienne,włożyć do garnka,zalać wodą,wody ma być tyle,żeby połówki były przykryte.(jeżeli gruszki są słodkie ,możemy sobie darować cukier)
Dodać cukier ,cukier waniliowy,i kilka goździków,gotować około 7 min aż będą miękkie.
Po tym czasie, wyjąć połówki gruszek ,wystudzić,następnie kilka łyżeczek miodu,wymieszać z sokiem z cytryny.
Wystudzone gruszki ,ułożyć na talerzyku,polać miodem z cytryną, udekorować kleksem z bitej śmietany lub serka waniliowego.
Posypać czekoladą w proszku.
Smacznego:)
dodane na fotoforum:
mlord 2011-11-21
A nie lepiej zjeść na surowo, nie zabijając wszystkich witamin gotowaniem?
anulkaz 2011-11-21
Jak ktoś ma zdrowy żołądek i trzustkę może jeść na surowo.Ja lubię bardzo gruszki na surowo, ale taki deserek też od czasu do czasu robi się u nas w domu, przeważnie jak przyjeżdża do mnie babcia która nie może jeść surowych owoców.