1,5-2 kg boczku surowego wieprzowego bez skóry(boczek ma być w miarę cienki)
sól czosnkowa
papryka ostra
pieprz
sól
majeranek
3 łyżeczki mielonych suszonych grzybków
Boczek umyć wytrzeć papierowym ręcznikiem,natrzeć solą czosnkową,solą wymieszaną z mielonymi grzybkami suszonymi.ostrą papryką ,majerankiem,odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.(można na całą noc) Po tym czasie boczek zwinąć w roladę,związać szpagatem,natrzeć po wierzchu jeszcze przyprawami,wsadzić do rękawa,związać,przekuć z góry igłą w kilu miejscach,piec w 200ºC około 60 min. Po upieczeniu, boczek wyjąć, wystudzić,następnie zdjąć sznurek. Najlepiej smakuje z ćwikłą lub białym chrzanem. Smacznego:)
dodane na fotoforum:
maxmen 2011-11-21
Smakowita rzecz... :)))
asik72 2011-11-21
smakowicie wygląda..
azemann 2011-11-21
Ja Jestem glodna!!!
ewka67 2011-11-22
Jest apetyczny.....Uwielbiam.......
marek5 2011-11-22
Super!!Mniam,mniam. Żona robi podobny tylko z innym składem. Pozdrawiam i dziękuję