2 duże podwójne piersi z kurczaka
12 suszonych moreli
kawałek kiełbasy jałowcowej około 15- 20 dkg
1 łyżka musztardy
1/2 szklanki białego wina
sól
pieprz
tymianek
rozmaryn
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć piersi na desce, nie kroić. Lekko rozbić z jednej strony, natrzeć oliwą z oliwek. Oprószyć pieprzem, posypać solą, rozmarynem i tymiankiem. Na jednej ułożyć morele, drugą posmarować lekko musztardą i położyć kawałek kiełbasy jałowcowej.(Morele wcześniej namoczyć w wodzie na 15 min) Każdą pierś złożyć razem, obwiązać dokładnie nitką lub szpagetem. 6 łyżek oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, dodać masło. Obsmażyć rolady na złoty kolor, podlać białym winem. Dusić około 20 -25 min pod przykryciem, na małym ogniu. Od czasu do czasu przekręcić na drugą stronę, sprawdzając mięso długą wykałaczką. Smacznego.
dodane na fotoforum: