1,5 kg szczupaka lub innej ryby słodkowodnej
cebula
6 czubatych łyżek bułki tartej
2 czubate łyżki kaszki manny
sól
pieprz
po kawałku włoszczyzny bez kapusty(marchew, pietruszka,seler, por )
5 łyżek posiekanego koperku
1 duże jajko
3 czubate łyżki żelatyny
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarnach
sok z cytryny
Szczupaka filetować lub kupić gotowe filety, zmielić razem z cebula przez maszynkę,dodać jajko , bułkę tartą i kaszę . Doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżkę posiekanego koperku i wyrobić masę.
Gazę aptekarską dokładnie wypłukać w ciepłej wodzie i dokładnie wycisnąć z wody, uformować roladę z ryby i ścisło zawinąć w gazę, związać dokładnie boki.Ułożyć w garnku i zalać wodą, wody ma być tyle żeby rolada była przykryta.Dodać obrane warzywa, ziele , pieprz w ziarnach i listek laurowy, 4 łyżki posiekanego koperku i posolić lekko do smaku.
Gotować około 30 min na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
Ugotowaną roladę wyjąć i wystudzić, następnie pokroić w plastry, udekorować i zalać tężejącą galaretą.
Wykonanie galarety:
Wywar po gotowanej roladzie rybnej, przecedzić przez sitko i gazę, zagotować , dodać suchą żelatynę i dokładnie rozpuścić, doprawić solą , pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru.Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
babka50 2011-11-23
Wyglada zachecajaco !!!
antka 2011-11-23
:)) tak samo przyszło
Szczupaczek pięknie wyglada:)jak cała galeria:)
alka10 2011-11-23
SZKODA,ZE TY NIE MIESZKASZ BLISKO MNIE...-PO TYCH SŁODKOSCIACH ,KTÓRE CODZIENNIE WYPIEKAM ,MA OGROMNA OCHOTE NA TAK WSPANIAŁE DANIE -POZDRAWIAM CIE SERDECZNIE I DOBREJ NOCY ŻYCZĘ:))
ewka67 2011-11-24
W takim wykonaniu musi być smaczny.....:))
danwi66 2011-11-24
pyszności