2 szkl mąki
1 łyżeczka soli
40 g drożdży
1/4 szkl ciepłej wody
3 cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
15 dag wędzonego boczku
2 dag smalcu
1 szklanka = 250 ml
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, zrobić dołek. Drobno rozkruszone drożdże wymieszać z ciepłą wodą, wlać do dołka, posypać odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min.
W tym czasie pokroić drobniutko boczek i cebulę, zeszklić wszystko na patelni na smalcu (około 7 min) wystudzić.
Dodać cebulę do mąki i drożdży, wlać oliwę, zagniatać ręką jak ciasto na kluski, aż poczujemy, że ciasto nam rośnie w ręku. Ewentualnie dodać odrobinę wody, lub jak będzie za rzadkie podsypać mąką. Gotowe ciasto odstawić na 15 min. Ilość drożdży można zmniejszyć i dłużej pozwolić ciastu rosnąć.
Formować cienkie paluchy, posmarować mlekiem i posypać kminkiem, makiem lub sezamem.
Piec 20-25 min w 180 st C z termoobiegiem.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
kot54 2011-11-24
bardzo smaczne....:))
bogna1 2011-11-24
Zrobię :) pozdrawiam cieplutko.
costka 2011-11-24
Bardzo apetycznie wyglądają... w sam raz na kolację + barszczyk.
Świetna galeria, dokładne przepisy ...