Barszcz czerwony:
8 czerwonych buraków
2.5 litra wody
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka roztartego majeranu
sól
pieprz
1/2 szklanki soku malinowego
2-3 łyżki octu
Uszka z pieczarkami:
2 szklanki mąki
1 żółtka
sól
gorąca woda
Farsz pieczarkowy:
0,5 kg pieczarek
1 cebula
4 łyżki oleju
sól
pieprz
Buraki obrać , zetrzeć na tarce jarzynowej, zalać wodą , dodać , liście laurowe , ziele angielskie i trochę soli.Gotować do miękkości buraków, odstawić na 3-4 godz.
Następnie dokładnie przecedzić, wstawić na kuchnię i zagotować na małym ogniu, dodać ocet , sok malinowy majeranek , pieprz , sól(ewentualnie cukier do smaku)minutkę zagotować.
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować , wykrawać szklanką małe placuszki lub kwadraty, nakładać po trochu farszu i zlepiać uszka zawijać na palcu.
Gotować około 2 min od wypłynięcia w lekko osolonej wodzie .
Wykonanie farszu:
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce, cebule pokroić w drobną kostkę , podsmażyć na oleju, dodać starte pieczarki i smażyć razem około 10 min , aż wyparuje cały płyn i farsz będzie suchy.Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
ewka67 2011-11-25
Z sokiem malinowym nie jadłam....Czas wypróbować....:))
anulkaz 2011-11-25
A ja bardzo lubię, bo ma ładny kolor i dobry smak, można użyć jabłkowy, winny , ale ja daję spirytusowy.
kot54 2011-11-25
ja też daję ocet....a z malinami jeszcze nie robiłam...
ami50 2011-11-25
Przyjemnego wieczoru życzę
oraz spokojnej nocy ...
Pozdrawiam cieplutko :)
bogna1 2011-11-26
Pogodnych mysli i radości,
ktorych nigdy w nadmiarze.
Pozytywnego nastawienia
na cały weekend :))pychotka
tesia52 2011-11-27
Sprubuje jeszcze przed świetami,mam soczek z malin z własnej dzialeczki.Pozdrawiam:)