4 serki waniliowe po 200 gram każdy
1 cukier waniliowy
1/2 kostki miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
5 czubatych łyżki gęstej śmietany
masa makowa:
6 czubatych łyżek gotowej masy makowej
1 łyżka żelatyny
2 łyżki galaretki
kilka kropli zapachu migdałowego
Dodatkowa kilka kostek czekolady
2 galaretki truskawkowe
Masło utrzeć z cukrem pudrem , dodać serki, cukier waniliowy i dokładnie utrzeć, pod koniec dodać rozpuszczoną wcześniej we wrzącej wodzie, chłodną żelatynę.
Zrolować małe kawałki brystolu, tak żeby w środku była dziurka związać nitką i postawić na środku małych deserowych salaterek.
Teraz wymieszać jeszcze raz masę i wlać do salaterek , tak żeby zwinięty brystol był w środku, odstawić do zastygnięcia.
Masę makową wymieszać z kilkoma kroplami zapachu migdałowego dodać 6 łyżek rozpuszczonej zimnej galaretki i chłodną jedna łyżkę żelatyny, rozpuszczonej we wrzątku.
Z zastygniętych serniczków delikatnie wykręcić brystolowe ruloniki, a dziurki po brystolu napełnić masą makową , wygładzić i odstawić do zastygnięcia.
Gdy serniczki zastygną , wstawić miseczki na moment do gorącej wody, okroić na około i wyłożyć na talerzyki, polać zastygającą galaretką i wstawić na chwilę do stężenia. Wierzch posypać tartą czekoladą.
Smacznego.
dodane na fotoforum: