3 skrzydełka z kurczaka
1 marchewka
1 mały por
1 pietruszka
1/4 małego selera
1 łyżka przyprawy jarzynka
10 średnich ogórków kiszonych
1 litr wody
1/2 szklanki śmietany 18%
sól, pieprz.
1 liść laurowy
ziele angielskie
grzanki z bułki paryskiej, lub groszek ptysiowy
Skrzydełka wymoczyć w zimnej wodzie. Zalać wodą i zagotować, zdjąć szumowiny.
Dodać pokrojonego pora, przyprawy, oraz starte warzywa na tarce jarzynowej.(oprócz ogórków kiszonych)gotować aż wszystko będzie miękkie.
Pod koniec gotowania, dodać ogórki kiszone utarte na tarce jarzynowej.
Gotować wszystko jeszcze 15 min.
Zupę zmiksować blenderem, zaprawić śmietaną, dodać obrane od kości mięsko.
Podawać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.
Zupa świetnie smakuje też z ryżem.
dodane na fotoforum:
danus13 2011-11-28
WYGLĄDA APETYCZNIE:)
ewka67 2011-11-28
To chyba ogórkowa??????/
zuza59 2011-11-29
Fajna :)