4 duże jajka
50-55 dag mąki
sól do smaku
Dodatkowo:
gęsta kwaśna śmietana
cukier
cynamon
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek , dodać szczyptę soli i jajka.
Zagnieść ciasto i wyłożyć na stolicę podsypaną lekką mąką.
Jeżeli ciasto będzie luźne dodać jeszcze trochę mąki i jeszcze zagniatać , aż ciasto będzie elastyczne.
Przedzielić ciasto na pół i uformować 2 placki.
Każdy placek cienko rozwałkować i rozłożyć na ścierce aż przeschną.
Podsuszone placki zwinąć w rulon i pokroić długie wstążki
(Każdą wstążkę rozwinąć, żeby powstał długi makaron.)
Do dużego garnka nalać wody i lekko osolić.
Gdy woda się gotuje wrzucać partiami makaron i gotować 1,5 min od wypłynięcia.
Ugotowany, wylać na durszlak i przelać zimną wodą żeby się zahartował.
Podawać z ulubionymi sosami tak jak spaghetti.
Ja podałam z kwaśną śmietaną , cynamonem i cukrem i stwierdzam że jest to najlepszy makaron domowy jaki jadłam.
Smacznego.
majla11 2011-11-29
Kobieto skąd ty bierzesz te wszystkie pomysły na takie bardzo dobre jedzenie. U mnie masz złoty medal za wszystko co wymyslasz. Pozdrawiam i życze cudownych pomysłów na żarełko :-))
danus13 2011-11-29
Wieczór jest wielkim wyciszeniem po trudach dnia, pośpiechu godzin można popatrzeć w lustro uczuć lotem fantazji obraz zrodzić. Och, niechby każdy był szczęśliwy wymową gestów, słów i czynów i aby bliskość była darem która nam daje moc olbrzymów. Pięknego wieczoru i kolorowych snów
anita591 2011-11-29
Słońce niech Ci zawsze świeci,
niepogoda niech odleci,
samych tylko dobrych dni,
tego właśnie życzę Ci!!!
MIŁEJ NOCY dobranoc
bogna1 2011-11-30
Dużo radości , pozdrawiam:)pyszności zawsze są.