1 brokuł
4 plastry żółtego sera
2 jajka na twardo
1 puszka kukurydzy
1 puszka zielonego groszku
Sos:
1 duży ząbek czosnku
1/4 szklanki gęstego majonezu (szklanka = 200 ml)
2 łyżki jogurtu
1 łyżka przegotowanej chłodnej wody
sól
pieprz cytrynowy
Ugotować brokuła al dente, przelać zimną wodą, dokładnie odcedzić.
Podzielić na różyczki, dodać odsączoną kukurydzę , groszek konserwowy, pokrojony w kostkę żółty ser, delikatnie wymieszać.
Całość posypać pokrojonym jajkiem.
Czosnek przecisnąć przez praskę, majonez wymieszać z jogurtem i wodą, doprawić solą, dodać czosnek, dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę, polać po wierzchu sosem , posypać pieprzem cytynowym.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
dodane na fotoforum: