10 plastrów cienko krojonej szynki z indyka(najlepiej konserwowej)
1 łyżka chrzanu konserwowego ze słoiczka
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 czubata łyżeczka gęstego majonezu dekoracyjnego
pieprz
sól
Galareta:
250 ml bulionu drobiowego
szczypta cukru
sok z cytryny do smaku
1 czubata łyżeczka żelatyny
ewentualnie 1 białko kurze
Ugotowane jajka na twardo posiekać lub zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać posiekany szczypiorek , chrzan i majonez, doprawić solą i pieprzem.
Plastry szynki posmarować cienko farszem zwinąć w rulonik i ostrym nożem przekroić na pół.Ułożyć na półmisku.Polewać na każdy kawałek tężejącą galaretą i odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce.
Wykonanie galarety:
Bulion zagotować i wyłączyć,wsypać suchą żelatynę i dokładnie wymieszać, doprawić szczyptą cukru, sokiem z cytryny i pieprzem.Przecedzić 2 razy przez gęste sitko i raz przez gazę aptekarską.
Jeżeli uważamy że galaretka jest mętna, wlać roztrzepane białko kurze i doprowadzić do wrzenia.Następnie odstawić na kilka minut i jeszcze raz dokładnie przecedzić.
Smacznego.
dodane na fotoforum: