1 duża kaczka około 2 kg
1 pęczek duży koperku
40 dag wątróbki drobiowej
1 kajzerka
2 jajka
3/4 kostki masła
sól
pieprz
1/2 szklanki mleka
2 ząbki czosnku
majeranek
Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i zmiażdżonym czosnkiem, posypać majerankiem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny lub całą noc. Bułkę namoczyć w mleku, wątróbkę podsmażyć 2 min na 1 łyżce masła .Zmielić przez maszynkę razem z odciśniętą kajzerką i umytym pęczkiem kopru, dodać jajka, sól i pieprz, dokładnie wyrobić farsz.
Kaczkę ułożyć szyją do dołu i łyżką nakładać farsz w środek kaczki, spiąć wykałaczkami i przepleść każdą wykałaczkę nitką lub szpagatem.
Ułożyć kaczkę w brytfance, obłożyć cienkimi plasterkami masła, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w 200 st C około 70 min, zimną kaczkę pokroić na porcje i ułożyć do brytfanki , następnie podgrzać pod przykryciem w piekarniku.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
zuza99 2011-12-26
Oj zrobie na Nowy Rok ale bez koperku ,nie bardzo go lubie.chyba mozna co?????
Pozdrawiammm
magdabo 2011-12-26
Coś pysznego !!!!!!!!!
azemann 2011-12-27
Anulka musze przestac ogladac Twoje dania na glodny zoladek...
Chestnie bym to wciela...
ewulka1 2011-12-27
Smak z mojego dzieciństwa....babunia zawsze taką robiła...:)