Kaczka z nadzieniem koperkowym wg mojej mamy

Kaczka z nadzieniem koperkowym wg mojej mamy

1 duża kaczka około 2 kg
1 pęczek duży koperku
40 dag wątróbki drobiowej
1 kajzerka
2 jajka
3/4 kostki masła
sól
pieprz
1/2 szklanki mleka
2 ząbki czosnku
majeranek

Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i zmiażdżonym czosnkiem, posypać majerankiem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny lub całą noc. Bułkę namoczyć w mleku, wątróbkę podsmażyć 2 min na 1 łyżce masła .Zmielić przez maszynkę razem z odciśniętą kajzerką i umytym pęczkiem kopru, dodać jajka, sól i pieprz, dokładnie wyrobić farsz.
Kaczkę ułożyć szyją do dołu i łyżką nakładać farsz w środek kaczki, spiąć wykałaczkami i przepleść każdą wykałaczkę nitką lub szpagatem.
Ułożyć kaczkę w brytfance, obłożyć cienkimi plasterkami masła, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w 200 st C około 70 min, zimną kaczkę pokroić na porcje i ułożyć do brytfanki , następnie podgrzać pod przykryciem w piekarniku.
Smacznego.

dodane na fotoforum:

pamela5

pamela5 2011-12-26

Pyszności!
Życzę sympatycznego drugiego dnia świąt:-)))

zuza99

zuza99 2011-12-26

Oj zrobie na Nowy Rok ale bez koperku ,nie bardzo go lubie.chyba mozna co?????
Pozdrawiammm

anulkaz

anulkaz 2011-12-26

Można zastąpić koperek natką pietruszki:) będzie jeszcze lepsze.

magdabo

magdabo 2011-12-26

Coś pysznego !!!!!!!!!

azemann

azemann 2011-12-27

Anulka musze przestac ogladac Twoje dania na glodny zoladek...
Chestnie bym to wciela...

ewulka1

ewulka1 2011-12-27

Smak z mojego dzieciństwa....babunia zawsze taką robiła...:)

umila

umila 2012-01-19

pysznie wygląda....mniam :0)

vena7

vena7 2012-06-06

Piękna galeria -ślinka cieknie..

dodaj komentarz

kolejne >