Porcja na 5 osób:
70 dag schabu karkowego
1 duży por
3 cebule
1 duży ząbek czosnku
1 marchewka
1 liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka roztartego majeranku
czubata łyżeczka jarzynki lub kucharka(niekoniecznie, jeżeli nie używamy)
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
Schab umyć wytrzeć do sucha i pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju. Cebulę, pora i marchewkę pokroić i dodać do mięsa. Dodać przyprawy i zalać wszystko wodą( wody ma być tyle żeby mięso było dokładnie przykryte.
Dusić około 30 min aż mięso będzie miękkie i cebula się rozpadnie, mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do mięsa.
Mieszając , gotować około 2 min, podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Smacznego.
dodane na fotoforum: