Porcja dla 5 osób na 2 dni:
70 dag mielonej łopatki wieprzowej
50 dag przerośniętego szpondru wołowego
1 duże jajko
1 cebula
4 łyżki wody
sól
pieprz
1 łyżeczka roztartego tymianku
1 łyżeczka roztartego majeranku
3 łyżki bułki tartej
Sos:
1 cebula
1 marchewka
5 pieczarek
sól, pieprz
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2 czubate łyżki mąki
1 łyżka masła
0,75 litra wody
1 łyżka ulubionej przyprawy warzywnej
Wieprzowinę, wołowinę i cebulę razem zmielić, przełożyć do miski.Dodać jajko,bułkę tartą wodę sól, pieprz i pozostałe przyprawy.
Wyrobić masę , przełożyć do dwóch wąskich aluminiowych foremek do pieczenia.Piec w 180 st C około 40-45 min.
Wykonanie sosu:
Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i zeszklić w rondlu na maśle na oleju, dodać pokrojone pieczarki i chwilę razem dusić, pod koniec dodać koncentrat. Wlać wodę i dodać resztę przypraw i gotować na małym ogniu około 15 min.
Na koniec rozrobić mąkę w kilka łyżkach zimnej wody, tak żeby nie było grudek, wlać do sosu i dokładnie roztrzepać rózgą.Upieczone mięso pokroić w plastry i włożyć do sosu, chwile razem zagotować.
Można mięso pokroić, ułożyć na talerzu i polać sosem na talerzu.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub kluskami.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
kot54 2012-02-13
Pięknie i apetycznie ....Pozdrawiam :)
maxmen 2012-02-13
Smakowicie...:)))
beata3 2012-02-13
MIŁEGO SPOKOJNEGO WIECZORKA SUPER FOTKA
ami50 2012-02-13
Miłych chwil,samych serdeczności i dużo uśmiechu na twarzy.
Serdecznie pozdrawiam .Dobranoc spij z pieknymi mazreniami.