Porcja na 4 osób
50 dag białego sera (tłusty lub pół tłusty)
1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki
2 jajka
bułka tarta
masło
sól
Ugotować płatki ryżowe na mleku na gęstą papkę i dokładnie wystudzić.Ser przecisnąć przez praskę i dodać do wystudzonych płatków ryżowych.Następnie dodać mąkę i jajka, zagnieść ciasto.Jeżeli ciasto będzie lepiące, dodać jeszcze trochę mąki.
Zagotować wodę, lekko posolić, z ciasta formować kulki i wrzucać na gotującą wodę, gotować na małym ogniu 2 min od wypłynięcia.
Polać przesmażoną bułką tartą z masłem i posypać lekko cukrem.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
edziak1 2012-03-26
..mniam mniam mniam....jak ja lubię takie kluchy:)
Pozdrawiam serdecznie,miłego dnia:)
beata3 2012-03-26
super fotka życze miłego popołudnia
maxmen 2012-03-26
Muszę coś takiego zrobić...moje Panie będą w siódmym niebie...:))
kot54 2012-03-26
Ciekawy przepis.....
Miłego dnia życzę :)
oliwkaa 2012-03-26
Bardzo smaczne muszą byc !
bogna1 2012-03-27
Pozdrawiam wiosennie :)
evita 2012-03-27
Pewnie pyszne, nie jadłam tak...
miłego popołudnia, takiego ze słoneczkiem, u mnie od pewnego czasu świeci... pozdrawiam...