30 dag cienko pokrojonego wędzonego boczku
Marynata:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka przyprawy do grilla
Sos :
1/2 szklanki jogurtu naturalnego bez cukru szklanka
=250 ml
1 czubata łyżka majonezu
sól
pieprz
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
drobniutko posiekana natka pietruszki (może być suszona)
Długie wykałaczki do szaszłyków
Z podanych składników zrobić marynatę, włożyć pokrojony cienko boczek i dokładnie wymieszać, odstawić na 30 min w chłodne miejsce.Wykałaczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie.Następnie nawijać plastry boczku z marynaty bardzo ścisło,
Gotowe ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować po 6 min z każdej strony, podawać z sosem jogurtowo ziołowym.
Wykonanie sosu:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 20 -30 min.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
seb80 2012-06-15
:) widziałem Twoje przepyszne fotki ;)
chętnie bym coś skosztował :)
narobiłaś smaka :)
maxmen 2012-06-15
Pysznie to wygląda...aż się chce zjeść... :)))
niusia1 2012-06-15
z nieba mi spadłaś dziewczyno z tym pomysłem na jutro- choć nie wiem czy dam radę- już inne twoje przepisy jutro serwuję - organizuje strefę kibica a u mnie juz nie te lata- nie ten wiek hihihi!
salma67 2012-06-16
z surowego boczku tez wybornie smakuja lecz troche dluzej musza polezec na ruszcie