Składniki
1 duża młoda kapusta
Farsz:
5 dużych udek z kurczaka
1 duża cebula
1 jajko
1 sucha kajzerka
2 łyżki kaszy mannej
sól
pieprz
1 szklanka mleka
Dodatkowo:
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 płaskie łyżki domowej lub kupnej przyprawy typu jarzynka
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki posiekanego koperku
1 marchewka
1 łyżka masła
woda
opcjonalnie 2 łyżki czubate mąki rozrobionej w 1/2 szklanki zimnej wody(ja nie zagęszczałam)
Z kapusty wykrawamy delikatnie głąba, wkładamy kapustę wyciętym głąbem do dołu do dużego garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i doprowadzamy żeby kapusta się zagotowała, odstawiamy pod przykryciem na 5 min.(Tak gotujemy tylko młodą kapustę, starą gotujemy dużo dłużej)
Po tym czasie wyjmujemy kapustę do miski i czekamy aż chwilkę przestygnie , następnie ściągamy liście, ścinając gruby nerw.
Umyte i osuszone udka z kurczaka, okrawamy od kości i mielimy przez maszynkę razem z pokrojoną w kawałki cebulą( skórki z udek też mielimy) oraz namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką.
Do zmielonego drobiu dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz i dokładnie wyrabiamy masę. Liście rozkładamy i nakładamy farsz, zwijamy jak krokiety.
Pozostałe małe liście kapusty, układamy na dnie garnka, następnie układamy ścisło gołąbki, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie przyprawę.Zalewamy wodą, wody ma byc tyle, żeby gołąbki były przykryte, na wierzch dodajemy 2 łyżki posiekanego kopru, pokrojoną marchewkę i masło.
Gotujemy do miękkości na bardzo małym ogniu, około 35 min pod przykryciem. Koncentrat wkładamy do garnuszka wlewamy 250 ml wody i dokładnie razem mieszamy, następnie wlewamy do ugotowanych gołąbków i gotujemy jeszcze razem 5 min.Można gołąbki zagęścic mąką rozrobioną z wodą(ale ja wolę bez)Gotowe gołąbki posypujemy resztą posiekanego koperku.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-06-20
Ale jazda...uwielbiam gołąbki...:)))
Z każdym nadzieniem... :)
kot54 2012-06-20
Apetyczne....lubię :))
maj27 2012-06-20
Zjadłabym... ;-)
kofii55 2012-06-20
Radość tkwi w rozpoznawaniu
a życie to ciągłe rozpoznawanie każdej chwili na nowo
więc cieszmy się każdą chwilą
kris13 2012-06-20
nie robiłam jeszcze z młodej,a zawsze robię i to z tych ciemnych liści bo lubię ich lekką goryczką ;)))
niusia1 2012-06-20
takie gołąbki same wpadają do gąbki- buziaczki- za pyszne danie!