Gołąbki z młodej kapusty z mięsem drobiowym

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem drobiowym

Składniki

1 duża młoda kapusta

Farsz:

5 dużych udek z kurczaka

1 duża cebula

1 jajko

1 sucha kajzerka

2 łyżki kaszy mannej

sól

pieprz

1 szklanka mleka

Dodatkowo:

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

2 płaskie łyżki domowej lub kupnej przyprawy typu jarzynka

3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki posiekanego koperku

1 marchewka

1 łyżka masła

woda

opcjonalnie 2 łyżki czubate mąki rozrobionej w 1/2 szklanki zimnej wody(ja nie zagęszczałam)


Z kapusty wykrawamy delikatnie głąba, wkładamy kapustę wyciętym głąbem do dołu do dużego garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i doprowadzamy żeby kapusta się zagotowała, odstawiamy pod przykryciem na 5 min.(Tak gotujemy tylko młodą kapustę, starą gotujemy dużo dłużej)

Po tym czasie wyjmujemy kapustę do miski i czekamy aż chwilkę przestygnie , następnie ściągamy liście, ścinając gruby nerw.

Umyte i osuszone udka z kurczaka, okrawamy od kości i mielimy przez maszynkę razem z pokrojoną w kawałki cebulą( skórki z udek też mielimy) oraz namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką.

Do zmielonego drobiu dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz i dokładnie wyrabiamy masę. Liście rozkładamy i nakładamy farsz, zwijamy jak krokiety.

Pozostałe małe liście kapusty, układamy na dnie garnka, następnie układamy ścisło gołąbki, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie przyprawę.Zalewamy wodą, wody ma byc tyle, żeby gołąbki były przykryte, na wierzch dodajemy 2 łyżki posiekanego kopru, pokrojoną marchewkę i masło.

Gotujemy do miękkości na bardzo małym ogniu, około 35 min pod przykryciem. Koncentrat wkładamy do garnuszka wlewamy 250 ml wody i dokładnie razem mieszamy, następnie wlewamy do ugotowanych gołąbków i gotujemy jeszcze razem 5 min.Można gołąbki zagęścic mąką rozrobioną z wodą(ale ja wolę bez)Gotowe gołąbki posypujemy resztą posiekanego koperku.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

lila08

lila08 2012-06-20

jeszcze w tym roku nie robiłam...przymierzam się :)))

piatal

piatal 2012-06-20

świetnie wyglądają,,smacznego,,,,

maxmen

maxmen 2012-06-20

Ale jazda...uwielbiam gołąbki...:)))
Z każdym nadzieniem... :)

grejsia

grejsia 2012-06-20

Wygladaja przesmacznie!

aguta11

aguta11 2012-06-20

bardzo lubie gołąbki...pychota...

kot54

kot54 2012-06-20

Apetyczne....lubię :))

maj27

maj27 2012-06-20

Zjadłabym... ;-)

kofii55

kofii55 2012-06-20

Radość tkwi w rozpoznawaniu
a życie to ciągłe rozpoznawanie każdej chwili na nowo
więc cieszmy się każdą chwilą

bialada

bialada 2012-06-20

Muszą być pyszne, pozdrawiam Cię Aniu cieplutko:)

kris13

kris13 2012-06-20

nie robiłam jeszcze z młodej,a zawsze robię i to z tych ciemnych liści bo lubię ich lekką goryczką ;)))

jadtan

jadtan 2012-06-20

Oj zjadłoby się :)

lisek52

lisek52 2012-06-20

Miłego wieczoru życzę...dobranoc:))

sedina

sedina 2012-06-20

Same rarytasy u Ciebie Anulko :)

niusia1

niusia1 2012-06-20

takie gołąbki same wpadają do gąbki- buziaczki- za pyszne danie!

bahus

bahus 2012-06-21

Jeśli chodzi o mnie to danie pycha !!

jola42

jola42 2012-06-21

lubię Twoją galerię:)
jest pyszna!
miłego czwartku życzę:)

lisek52

lisek52 2012-06-21

Mniam mniam...smacznego:))

reni51

reni51 2012-06-21

uwielbiam gołąbki...ostatnio jadłam z łososiem.

doris01

doris01 2012-06-21

Pozdrawiam i zycze duzo słońca :-)

alisha

alisha 2012-06-21

Bardzo apetyczne

dodaj komentarz

kolejne >