4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru + 1 czubata do rozczynu
1/2 kostki masła
7 dag drożdży
1 łyżka śmietany gęstej 18%
1 cukier waniliowy
1 jajko całe
3 zółtka
1/4 szklanki mleka
szczypta soli
1/2 kg jagód
Kruszonka:
1 szklanka czubata mąki
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Rozkruszone drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce, można przykryc ściereczką.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy utarte jajka z cukrem i cukrem waniliowym, szczyptą soli, dodajemy rozczyn, łyżkę śmietany i roztopione masło, zarabiamy łyżką i zagniatamy jak ciasto na kluski( jak za gęste dodajemy troszkę mleka, jak za rzadkie mąki) Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia.
Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia, wałkujemy ciasto i wkładamy do blaszki, wyciągając trochę brzegi.Przebrane, opłukane na sitku i dobrze osuszone jagody wysypujemy na ciasto i rozgarniamy delikatnie widelcem po całości.
Wierzch posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 st C około 50- 55 min, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Ciasto kroimy po wystygnięciu.
Wykonanie kruszonki:
Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy schłodzone pokrojone masło , wszystko mieszamy i lekko rozgniatamy palcami, aż powstanie kruszonka i posypujemy ciasto.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-06-24
Pyszności... :)))
Uwielbiam takie ciasta... :)
ewulka1 2012-06-24
Wyśmienite ciasto...:))A z jagodami ciasta już dawno nie jadłam....:)
beata3 2012-06-24
WITAM ŻYCZĘ MIŁEJ SPOKOJNEJ NOCY SUPER FOTKA