1,20 kg młodej kiszonej kapusty
5 suszonych śliwek
40 dag kiełbasy śląskiej
5 suszonych grzybków
1 marchewka
2 listki laurowe
1 łyżeczka czubata majeranku
sól, pieprz
1 duża cebula
1 czubata łyżka mąki
5 łyżek oleju
Kapustę zalewamy wodą( ma byc tylko przykryta) dodajemy liście laurowe, grzybki i suszone śliwki, doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 10 min.
Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną cebulę startą na tarce jarzynowej marchew, razem podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy wszystko do kapusty , dokładnie mieszamy, sypiemy majeranek i gotujemy 25 min na małym ogniu.
Po tym czasie na 3 łyżkach oleju robimy zasmażkę z czubatej łyżki mąki i wlewamy do bigosu, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 2 min, mieszając.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
kot54 2012-06-27
Pyszny bigos....Miłego wieczoru życzę :)
maxmen 2012-06-27
Fajny obiad... :)