Ryż z warzywami:
4 torebki ryżu długoziarnistego
2 kolorowe papryki
2 cukrowe cebule
1 marchewka
sól, pieprz
oregano
1/4 szklanki oliwy
Drób z pieczarkami:
1 podwójna pierś z kurczaka
40 dag pieczarek
1 duża cebula
1 marchewka
sól, pieprz
1 łyżka masła roślinnego
1 płaska łyżka mąki
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odsączamy z wody .Do rondla wlewamy oliwę i dodajemy pokrojone drobno wszystkie warzywa, podsmażamy około 10 min na małym ogniu, doprawiamy solą , pieprzem i oregano.
Dokładamy ugotowany ryż, wszystko dokładnie mieszamy i chwilkę razem podsmażamy.
Wykonanie kurczaka z pieczarkami:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle roślinnym, dodajemy pokrojone pieczarki, marchewkę w kostkę i cebule, razem dusimy 8 min.
Dodajemy szklankę wody żeby wszystko było przykryte i dusimy wszystko 10 min. Zaprawiamy łyżką mąki wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody i dusimy , mieszając jeszcze minutę, na końcu dodajemy 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
solaric 2012-07-01
Myślałem,że tylko w reklamach
potrawy mogą być tak kolorowe.:)
maxmen 2012-07-01
Kolorowe jedzonko... :)))
Łanie podane... :)
laura5 2012-07-02
Pozdrawiam i życzę miłego dzionka,bo unas jest zachmurzony poniedzialek.(brakuje nam slonka:)