2 opakowania ciasta francuskiego
70 dag pieczarek
3 łyżki oliwy z oliwek
12 plasterków sera mozzarella
sól, pieprz
1 jajko
oregano
czysty barszcz czerwony
Pieczarki kroimy na drobne kawałki, lekko solimy i podsmażamy na oliwie aż wyparuje cała woda i będą suche.
Doprawiamy pieczarki pieprzem i dokładnie studzimy, ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 kwadratów (czyli z dwóch opakowań wyjdzie nam 12 szt)
Na połówce kwadratu układamy pieczarki i po kawalku porwanej mozzarelli, składamy na pół i na około przyciskamy widelcem. Na wierzchu robimy 3 przecięcia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy oregano.
Pieczemy w 200 st C około 15 min, do zrumienienia na złoty kolor.
Podajemy z czystym czerwonym barszczem.
Smacznego.
dodane na fotoforum: