600 gram zakwasu żytniego
300 gram mąki żytniej
300 gram mąki żytniej razowej
350 ml wody o temp pokojowej
16 gram soli
12 gram drożdży piekarskich
Obydwie mąki i sól mieszamy, robimy dołek i dodajemy zakwas, następnie mieszamy drożdże z 2 łyżkami letniej wody i wlewamy na zakwas.
Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, dolewając po troszku wody( Ciasto musi byc gęste, więc uważajmy,żeby wody nie wlac za dużo.
Formujemy kulę i układamy na blaszce wsadowej z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Palimy lampkę w piekarniku lub ustawiamy pokrętło temperatury na 30 st C i grzałki góra dół, i wstawiamy chleb do wyrośnięcia, smarując wierzch wodą.
Gdy chleb podwoi swoją objętośc, podsypujemy blat lekko mąką i wyrabiamy jeszcze raz.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto chlebowe i znów wkładamy do piekarnika żeby jeszcze raz wyrosło, oczywiście smarując wodą( Moja blaszka miała rozmiar 24x28 cm)
Wyrośnięty chleb, wyjmujemy z pieca, przykrywamy ściereczką i stawiamy na kuchni. Piekarnik rozgrzewamy do 230 st C, chleb smarujemy wodą i lekko nacinamy z wierzchu, wstawiamy do piecyka , na przed ostatnią półkę piekarnika i pieczemy 10 min. Pod spód wstawiamy blaszkę z zimną wodą, lub spryskujemy dół piekarnika, żeby wytworzyc parę.
Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę na 200 st C i pieczemy następne 10 min, oczywiście już bez pary. Po następnych 10 min zmniejszamy temperaturę na 180 st C i pieczemy około 50 min.
Chleb wyjmujemy na kratkę, wierzch smarujemy wodą, żeby chlebek błyszczał.I tak zostawiamy go na kratce żeby wystygł i odparował od spodu.
Smacznego.
dodane na fotoforum: