1 mały młody kabaczek
sól, pieprz
piwo
1 czubata szklanka mąki
1 cebula
1 duże jajko
olej do smażenia
Kabaczka obieramy i kroimy wzdłuż na pół, wycinamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie półksiężyce, solimy i posypujemy pieprzem, odstawiamy na 20 min.
Cebulę bardzo drobno kroimy w kosteczkę i siekamy, dodajemy jajko, mąkę i piwo, piwa wlewamy tyle. żeby ciasto było jak gęsta śmietana, doprawiamy ciasto solą.
Maczamy każdy kawałek w gęstym cieście i smażymy na złoty kolor z każdej strony, odsączamy na papierowym kuchennym ręczniku.
W ten sam sposób możemy zrobic młodą cukinie.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-07-24
Smakowicie... :)))
maxmen 2012-07-24
re.
Solidna porcja???
Hahaha... ja ze trzy takie porcje spokojniutko...no może kiełbaskę odpuszczę... :)))
drelich 2012-07-25
Ja też skorzystam z tego pomysłu... będzie na jutro na obiad... serdecznie pozdrawiam :))