500 gram makaronu kokardki
Sos:
4 łyżki oliwe z oliwek
15-20 dag szynki konserwowej drobiowej
1 cebula cukrowa
1/2 szklanki kukurydzy z puszki
5 średnik pieczarek
1 mała papryka
sól, pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
posiekana natka pietruszki
3/4 szklanki gęstej śmietany 18 %
szklanka=250ml
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente.Cebulę, pieczarki, paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę, oliwę podgrzewamy w szerokim rondlu i wrzucamy pokrojone warzywa i szynkę.
Smażymy około 10 min na średnim ogniu, następnie dodajemy odsączoną kukurydzę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Dodajemy śmietanę i chwilkę gotujemy aż zabulgota, dodajemy natkę pietruszki. Wlewamy sos do makaronu i razem mieszamy lub polewamy makaron.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
wiga53 2012-08-24
A u Ciebie jak zawsze pyszności.... i jak kolorowo :)
Pozdrawiam Cię serdecznie :)
alex75 2012-08-24
jak miło zobaczyć coś innego niż pierogi;)i po raz kolejny mnie nabrałaś bo patrząc na fotkę byłam przekonana że to szpinak;)
anulkaz 2012-08-24
Nie alex, to pesto z natki pietruszki, oliwy z oliwek , czosnku i soli.Mama zrobiła więcej, w smaku jest obłędne i bardzo mi smakuje, więc dokładam do sałatek:)
lulka1 2012-08-24
Moje pociechy wracają do domu to tylko słyszę " co dziś na obiad " ...fajnie ,że lubisz pichcić i pomagasz mamie :)
violinka 2012-08-25
fajne danie bardzo zaciekawiło mnie pesto muszę wypróbować gdyż uwielbiam pietruszkę pozdro
drelich 2012-08-25
super szybkie jedzonko... zwłaszcza jak jest upał i nie chce się długo siedzieć w kuchni. Pozdrawiam :))
wiga53 2012-08-25
Anulka, pozazdrosciłam Ci pesto z natki pietruszki i też sobie zrobiłam w/g Twojego przepisu, bez orzeszków i sera :)
Wyszło super.... jadłam z makaronem i na kanapce :)
Pozdrawiam serdecznie :)
magdabo 2012-08-26
Ależ pyszne danie , dzięki za przepis !
jonna 2012-08-26
Kolorowo i smacznie.....Czuje się zapach przyrumienionej bułki tartej, na fasolce.....
anulkaz 2012-08-29
Oczywiście że mogę:)natkę pietruszki kroimy, dodajemy oliwę, czosnek(dla nas wystarczył 1 duży ząbek)trochę solimy i traktujemy wszystko blenderem na jedną zieloną masę. Jeżeli jest bardzo gęste , to jeszcze dodajemy troszkę oliwy z oliwek.:)
zarnocy 2012-09-21
niesamowita galaeria
ja tez uwielbiam pichcic
tyle ze malo na to czasu
switne zdiecia oby tak dalej
pozdro....wionko.....