3-4 skóry drobiowe z korpusów
1 kg łopatki wieprzowej
1 cebula
5 pieczarek
sól, pieprz
2 jajka
4-5 łyżek czubatych bułki tartej
4 łyżki wody
Kupuję korpusy, zdzieram z nich skórę, korpusy wykorzystuję do zup i bulionów, a skórki chomikuję w zamrażarce:)
Łopatkę mielimy przez maszynkę razem z cebulą i pieczarkami, dodajemy bułkę tartą, jajka i wodę.Wszystko dokładnie wyrabiamy i doprawiamy solą i pieprzem, skórki odmrażamy, dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Kroimy na kawałki i zawijamy w nie mielone mięso, formując kotleciki..Układamy w naczyniu do zapiekania, lekko solimy i podlewamy 4 łyżkami oliwy z oliwek. Pieczemy w piekarniu w 180 st C około 35-40 min, aż kotleciki pięknie się zrumienią i będą chrupiące.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
violinka 2012-08-27
mniammm już wyobrażam sobie smak miłego poniedziałku
lonicera 2012-08-27
To sie nazywa prawdziwa gospodynii nic sie nie marnuje :) jestem pod wrazeniem i wyprobuje chetnie bo u nas kot skórki zjada:/
bunio 2012-08-27
Pozdrawiam Gorąco...Życzę miłego...Szczęśliwego..Radosnego..Dnia i Całego Tygodnia...Samych Serdeczności...Buziaczki***)))
ewulka1 2012-08-27
Ale to musi być smaczne....:)
amarmad 2012-08-27
re anulkaz: toż to właśnie taki był. Kurczak co prawda sklepowy - nie domowy, z kostką w nodze, czyli gnatem ;)
izolek 2012-11-21
Lubię przeglądać fora z przepisami no i tak nie pierwszy raz
trafiłam do Ciebie.
Ten przepis muszę skomentować.
R e w e l k a! Ale pomysł!!!!!!!!!!!
Pozdrówki.
andre9 2012-11-30
...a ja mieloniaki (ładna nazwa)...
...robię inaczej...:)))