80 dag kiszonej kapusty
2 cebule
1 marchewka
6 pieczarek
olej
sól, pieprz
opcjonalnie przyprawa w płynie maggi
1/4 szklanki wody
Doskonała kiszona smażona kapusta do obiadu, osobiście lepiej mi smakuje niż tradycyjny bigos, szczerze polecam do ziemniaków i pieczonej białej kiełbasy.
Do szerokiego rondla wlewamy kilka łyżek oleju i wkładamy posiekaną cebulę, startą marchewkę i pokrojone pieczarki, leciutko solimy.Smażymy aż wszystko się podsmaży, następnie dodajemy posiekaną surową kiszoną kapustę.
Wszystko smażymy około 20-30 min, często mieszając, kapustka powinna się przypiekac, łapiąc kolorek .Po tym czasie dodajemy wodę i przykrywamy , dusimy jeszcze 10 min na małym ogniu.
Odkrywamy i jeszcze chwilę smażymy bez przykrycia, doprawiamy mielonym pieprzem i ewentualnie jak lubimy maggi lub solą.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-09-02
To coś dla mnie. :)
joju99 2012-09-27
dzisiaj zrobiłam.......i o mało cały garnek sama zjadłam....dziekuje za smakowity przepis