4 grube czerwone papryki
Farsz:
1/2 kg mielonego mięsa
1 cebula
1,5 szklanki ugotowanego ryżu
sól, pieprz
Dodatkowo:
2 łyżki masła
4 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18%
1 łyżka posiekanego koperku
Bardzo prosta i smaczna papryka z ryżem i mięsem, polecam.
Papryki umyć wytrzeć do sucha, przekroić wzdłuż i wykroić gniazda nasienne. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem i drobno posiekaną cebulą. Wszystko doprawić solą i pieprzem.Połówki papryki nadziać farszem.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać masło i piec pod przykryciem w 180 st C około 15-20 min.Następnie paprykę odkryć i zapiekać na termoobiegu około 10 min aż się ładnie przypiecze.
Pokrojony drobno koperek wrzucić do rondelka, dodać śmietanę i trochę sosu z pieczenia papryki, wszystko dokładnie wymieszać i polać upieczoną paprykę na talerzach.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
damus 2012-10-02
Śle ciepłe myśli do Ciebie...życząc
cudownego pełnego niezapomnianych chwil dnia
grejsia 2012-10-02
Kolo takiego wspanialego jedzenia nie mozna przejsc obojetnie! Pycha! Pozdrawiam serdecznie!
lulka1 2012-10-02
pychotka u mnie to danie rozchodzi się błyskawicznie ,tylko ja serem żółtym posypuję i zapiekam
viktori 2012-10-03
Paprykę lubię w każdej postaci, faszerowaną również :)
Smacznego życzę:)