4 szklanki mąki szklanka = 250 ml
6 jajek( białka zostawiamy do piany)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
300 gram margaryny Kasi
3/4 szklanki cukru
1,5 słoika litrowego duszonych jabłek bez cukru
1 łyżka cynamonu
1/4 szklanki cukru do piany
1 budyń śmietankowy na 1/2 litra mleka
cukier puder do posypania
Doskonała i bardzo krucha szarlotka, polecam dla osób nie mających czasu, ta szarlotka robi się błyskawicznie.
Mąkę przesiać do miski, dodać, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia zimną pokrojoną
margarynę i żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać i rozgniatając ręką, zrobić kruszonkę(ciasta nie zagniatamy na jednolitą masę, musi być kruszonka.)
3/4 kruszonki wysypujemy do blaszki o wymiarach 25 x40 cm wysmarowanej lekko tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia, lekko przypłaszczamy ręką. Na to wykładamy wymieszane jabłka z cynamonem. Następne ubijamy pianę z białek z 1/4 szklanki cukru, pod koniec dodajemy budyń,wykładamy na jabłka i posypujemy resztą kruszonki.
Piec w 180 st C około 50-55 min, gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
dodane na fotoforum:
bunio 2012-10-20
właśnie się piecze zobaczymy potem jakie w smaku ale rzeczywiście mało roboty przy nim, pozdrawiam ciepło
macalla 2012-10-20
Zaraz zaparze kawusie i siadam z Toba do tej szarlotki..ok? Poczekasz chwilke ...? :D
anet36 2012-10-20
hi hi u mnie też dzisiaj kruszonkowa szarlotka,ale inna,pozdrawiam i miłego wieczorku Aniu...
jokam 2012-10-21
z jabłkami nie mogę, ale mam wielką ochotę zrobić taką szarlotkę z gruszek...
pozdrawiam!
ptica63 2012-10-31
Witam ;-) fotki robisz ładne ale to co fotografujesz to arcydzieła :-) domyślam się że to Twoje wytwory kulinarne i cukiernicze :-) wyglądają bardzo apetycznie i jestem pewien że takie są :-) powiem krótko TAKA DZIEWCZYNA TO S K A R B ;-) .... czasem też coś kombinuję w kuchni :-)))